PREZIDENT: S rozhodnutím o vymenovaní J. Čentéša za GP ešte počká

24.08.2012 Bratislava

Bratislava 24. augusta (TASR) - Prezident Ivan Gašparovič nevymenuje Jozefa Čentéša za generálneho prokuratúra (GP) ani po rozhodnutí Ústavného súdu SR, ktorý odmietol sťažnosť bývalého GP Dobroslava Trnku voči voľbe šéfa prokurátorov v Národnej rade SR zo 17. mája 2011.

"Podľa pána prezidenta by mal Ústavný súd SR komplexne rozhodnúť o všetkých podnetoch týkajúcich sa voľby generálneho prokurátora, teda aj o podnetoch pána Čentéša a skupiny poslancov Národnej rady SR. Po verdiktoch Ústavného súdu SR v tejto veci pán prezident rozhodne o tom, či Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora vymenuje alebo nevymenuje," povedal pre TASR hovorca prezidenta Marek Trubač.

Čentéš na Ústavnom súde namietal svoje nevymenovanie za GP vlani v novembri. Poslanci zase požiadali o výklad ústavy, ktorým by súd vymedzil spôsob, akým má prezident republiky postupovať v prípade, ak mu parlament predloží návrh na vymenovanie kandidáta do funkcie generálneho prokurátora.

"Sťažnosť odmietol pre zjavnú neopodstatnenosť a ako podanú neoprávnenou osobou," informovala dnes o rozhodnutí o Trnkovej sťažnosti hovorkyňa ÚS SR Anna Pančurová. Senát ÚS SR o tom rozhodol na neverejnom zasadnutí vo štvrtok 23. augusta.

Trnka namietal, že Národná rada SR porušila jeho základné právo na prístup k voleným a iným verejným funkciám za rovnakých podmienok garantované v Ústave SR a právo sťažovateľa bez akýchkoľvek rozdielov a bez neodôvodnených obmedzení vstúpiť za rovnakých podmienok do verejných služieb svojej krajiny. Podľa Trnku NR SR nesprávne vyhodnotila výsledok hlasovania o voľbe generálneho prokurátora 17. mája. Išlo o voľbu, z ktorej vtedajší koaličný kandidát Jozef Čentéš odstúpil.
 

Vyberte región